Uveitis

Uveitis (iritis, cyclitis, choroiditis, iridocyclitis, chorioretinitis, panuveitis); gözün merkezindeki pigmente tabakayı oluşturan ve içinde iris, corpus ciliare ve choroid’i içeren damarsal yapıların toplandığı uvea’nın iltihaplanmasını tanımlamaktadır. Uveal dokular birçok kan damarı içerdiğinden dolayı, birçok göz hastalığına bağlı olarak gelişebilecek iltihaplanmaya karşı hassasiyetleri yüksektir. Uveitis tanımı genişletilerek, retinanın da dahil edildiği herhangi bir dahili göz yapısının iltihaplanmasını kapsar hale getirilmiştir. Eğer iltihaplanma gözün bir veya iki yapısını kapsıyorsa daha özgün bir şekilde adlandırılmaktadır

(iritis,cyclitis,choroiditis,iridocyclitis,chorioretinitis).

Tüm gözün iltihaplanması ise panuveitis olarak tanımlanmaktadır.

Uveitis tek bir hastalık değildir. Gözde meydana gelen bir iltihaplanma; enfeksiyon, virüs, mantar, parazit, bakteri ve diğer enfesiyon yapıcı ajanların birleşimiyle oluşan bir hastalık işlevinin sonucu olabilir. Uveitis; sarcoidosis, bazı arthritis sendromları ve kronik sindirim bozuklukları gibi çeşitli sistemik hastalıkların bir belirtisi olarakta ortaya çıkabilir. Göze gelen bir travmanın etkisiyle de oluşabilir. Uveitis çoğunlukla genç erişkin dönem ve orta yaşta görülmesine karşın, herhangi bir yaşta da ortaya çıkma olasılığı bulunmaktadır. Göz organı; herhangi bir ciddi komplikasyona yol açmadan orta derecedeki iltihaplanmaları müsamaha edebilmektedir. Fakat şiddetli, uzayan intraoküler iltihaplanmalar, görme bozukluğu hatta körlüğe yol açan ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

 

İşaret ve semptomlar

Asemptomatik olarak seyredebilir; aniden ortaya çıkan şiddetli uveitis ise görme bulanıklığı, kırmızılık, ışığa karşı hassasiyet ve etkilenen göz veya gözlerde ağrıya neden olabilir.

Tedavi

Göze zarar vermeden önce iltihaplanmayı kontrol altına alabilmek için kortikosteroid kullanımı; şiddetli vakalarda bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanımı ve ameliyat.