Prematüre duruma bağlı Retinopathy

ROP (Retinopathy of prematurity); bazı erken doğmuş bebeklerde görülen bir göz hastalığıdır. Cenin gözünde gelişebilen normaldışı göziçi kan damarları ve diğer zararlı retinal değişiklikler ile karakterizedir. ROP aşamalı bir hastalık olup, damarlarda küçük değişimlerle başlar ve muhtemelen daha şiddetli değişimler ile devam eder. Prematüre bebekler; retinal damarların gelişimini tamamlamadan uterus’un koruyucu ortamından zamanından önce alındıklarından dolayı ROP’ye maruz kalma olasılıkları da yüksektir; bu durumda ilaç tedavisi, yüksek miktarda oksijen ve çeşitli ışık ve ısı değişimi ile karşı karşıya kalmaktadırlar.

ROP görülen bebeklerin çoğu hızlı bir şekilde iyileşip, normal santral görme özelliğini geliştirebilmektedirler. Fakat gerileme gösteren bazı bebekler de ise glokom, katarakt, strabismus (şaşılık) (gözün yanlış hizalanması) ve myopi (uzağı görememe) gibi ROP’ye bağlı komplikasyonlar ile karşılaşabilirler. ROP’nin ileri evrelerinde, normaldışı kan damarları ve buna bağlı fibrotik yara dokusu retinal ayrılma ve tedavi edilmediği takdirde körlüğe yolaçabilir.

 

İşaret ve semptomlar

Aktif evre: gözün arka kısmında genişlemiş ve sarmal şekilli kan damarları; retinal kanamalar; normaldışı, yeni oluşmuş kan damarları.

Bağlantılı göz durumları

Katarakt

Myopi (yakın görüşlülük)

Glokom

Strabismus (şaşılık)

Retina dekolmanı

 

Tedavi

Laser fotokoagülasyon, kriyoterapi

Retinal dekolman ameliyatı

Vitrektomi