Glokom, optik sinirin sık rastlanan bir bozukluğudur. İki ana tipe ayrılmaktadır. Açık açılı glokom en sık görülen şekli olup, vakaların %90’ını oluşturmaktadır ve yaşlanmayla ilglidir. Birey yaşlanmaya başladığında, gözün direnaj sistemi çalışması gerektiği kadar etkin görev yapamamaya başlar.

Bu durum sonucunda, intraoküler baskı yavaş yavaş artarak optik sinire zarar verir ve görme alanını sekteye uğratır. Dar açılı glokom’da ise, boşaltma açısı aniden bloke olana kadar göz basıncı normaldir. Boşaltma açısının bloke olduğu durumda ise göziçi basınç aniden artarak tehlikeli seviyelere erişir. Bu durum oluştuğunda da, körlüğü önleyebilmek için hemen tedavi yapılması gerekir.

İşaret ve semptomlar

Açık açılı glokom: zayıf çevresel görmenin belirgin olduğu ileri evrelere kadar belirti vermez, düzenli göz muayenelerinde çoğunlukla tanı konur. Dar açılı glokom: karartılmış bir odaya girdikten sonra görülen baş ağrısı veya kaş/alın ağrısı, akşamları bulanık görme, ışığın etrafında renkli daireler görme, şiddetli göz ağrısı, baş dönmesi ve kusma.

Tedavi

Glokom ilaçları
Glokom ameliyatı ve lazerleri SLT ve YAG lazer